Moda na wypieki przybiera w Polsce na sile. Wszystko to za sprawą licznych telewizyjnych show, gdzie uczestnicy piekąc torty chwalą się tym przed jury i całą Polską tym, jak ładny wypiek potrafią zrobić. Część z uczestników zakłada później własne cukiernie, przekształcając pasję w biznes. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób zaczyna myśleć poważnie o tym, by także otworzyć cukiernię, czy pracownię produkcji tortów. Czy aby to na pewno dobry pomysł na biznes ? Przyjrzyjmy się nieco bliżej jego wadom i zaletom.
Kwestie formalne
Decydując się na taki rodzaj biznesu musimy mieć świadomość, że będziemy podlegać licznym restrykcjom ze strony Sanepidu. Trzeba więc zgłosić nasze produkcyjne pomieszczenia do odpowiedniego dla nas oddziału Sanepidu a następnie czekać na ich odbiór przez pracowników tejże instytucji. Dopiero w momencie, kiedy wszystkie nasze pomieszczenia zostaną zaakceptowane, będziemy mogli rozpocząć działalność.
Wyposażenie cukierni
Bardzo ważnym aspektem jest też wyposażenie naszej cukierni. Wymagać ona będzie prawdopodobnie specjalnych lodówek i zamrażarek do przechowywania produktów. Ponadto, musimy wyposażyć się też w profesjonalne piece oraz oczywiście akcesoria cukiernicze, które pomogą pięknie zdobić nasze torty. Na wszystkie te cele można wziąć kredyt w banku. Zapewni od nam tak niezbędne finansowanie. Jest to korzystna opcja, ponieważ możemy zakupić niezbędne wyposażenie, zanim jeszcze zaczniemy na dobre produkcję. Gdy przyjdą pierwsze zyski, spłacanie rat nie będzie stanowiło dla nas problemu.
Kreatywność w cenie
Prowadząc biznes gastronomiczny trzeba też wykazać się dużą dozą kreatywności. Nie oszukujmy się – pracowni tortowych w Polsce jest coraz więcej i każda z nich oferuje coś nieco innego. Jedne inspirują się stylem włoskim, który to Polacy bardzo lubią Tiramisu, czy Panna Cotta to jedne z naszych ulubionych deserów. Często są podawane na przyjęciach w formie monoporcji. Są też takie cukiernie, które stawiają na swój własny styl, lub też łączą wszystkie elementy światowego cukiernictwa w jedno. Największą popularnością cieszą się w dalszym ciągu nasze, polskie wypieki. Tradycyjny sernik to coś, co lubi niemal każdy. Podobnie jest zresztą z innymi polskimi ciastami, jak mazurek, czy po prostu ciasto czekoladowe, zwane u nas murzynkiem. Takie wypieki znakomicie sprawdzają się zwłaszcza na rodzinnych spotkaniach, a firma, która ma w ofercie kilka polskich tradycyjnych wypieków z pewnością nie będzie mogła narzekać, na brak zamówień.